Logo holodilshchik
ПЕРВАЯ В РОССИИ ИНТЕРНЕТ-ГАЗЕТА ПО ХОЛОДИЛЬНОЙ И БЛИЗКОЙ ЕЙ ТЕМАТИКЕ
Свидетельство о регистрации СМИ Эл № ФС 77-20452 от 22 марта 2005 года

ООО 'АВИСАНКО' предлагает холодильные камеры любого объема под ваши требования...
Грамотно преподнести себя через рекламу - тоже искусство!
АННОТАЦИИ к статьям научно-теоретического журнала "ВЕСТНИК МАХ"

    


Выпуски по годам: [2011] [2010] [2009] [2008] [2007] [2006]

Обложка журнала 'Вестник МАХ'...

В настоящей рубрике публикуются аннотации к статьям «Вестника Международной академии холода» ("Вестника МАХ") - международного ежеквартального научно-теоретического журнала, являющегося печатным органом общественной организации - «Международной академии холода» ("International Academy of Refrigeration").

Вестник МАХ издается с 1998 года.

Главный редактор журнала: Бараненко Александр Владимирович, д-р техн. наук, профессор.

Тематика журнала: "Исследования и разработки по всем направлениям холодильной и криогенной техники, кондиционированию воздуха и проблемам экологии".

The international scientific-theoretical quarterly magazine about scientific and technical developments on all directions of refrigeration, cryogenic engineering and technology, air conditioning and problems of ecology.

«Vestnik of International Academy of Refrigeration» – published since 1998.
[2/2007]


Перечень статей и аннотаций по номерам выпусков: [1/2007] [2/2007] [3/2007] [4/2007]


 1.  Расчет и оценка эффективности холодильных центробежных компрессоров методом обобщенной политропы / Д-р техн. наук Н.Н. БУХАРИН, А.А. ПОПОВ (Санкт-Петербургский государственный университет низкотемпературных и пищевых технологий)

  • The article considers the most general and strict method of calculation of polytropic processes in uncooled refrigerating centrifugal compressors - the common method, when operating both on any real gas (or their mixture), or on ideal gas. The performed analysis gives the reasons to recommend in all the cases the determination of polytropic efficiency of compressors by the method of generalized poly trope, providing strict and stable results under all the initial and final conditions, not depending on the sphere of the constitution diagram, where the calculated processes take place. The method of generalized polytrope is useful as a basis of modern methods of calculations and evaluation of centrifugal compressors efficiency.

    Подробнее по подписке >>


 2.  Регулирование перегрева пара при разных нагрузках испарителя / Канд. техн. наук Ю.Н. СЛАСТИХИН, канд. техн. наук А.И. ЕЙДЕЮС, М.Ю. НИКИШИН (Балтийская государственная академия рыбопромыслового флота)

  • The characteristics of evaporator with a vapor zone are considered. The contradiction between a potential of reduction of vapor superheat during reduction of heat load and the often occurring necessity to increase superheat to recover the stability of the control system is indicated Based on the approximate model of the evaporator the causes of this contradiction are revealed. The data for the optimization of adjustment of superheat regulators with different loads can be obtained on the basis of mis model.

    Подробнее по подписке >>



 3.  Экспериментальное исследование теплофизических свойств компрессорных масел: MOGUL ONF 46, Planetelf ACD 100 FY, ХМИ АЗМОЛ, Lunaria FR 32, XC 15, XC 40 / В.П. ЖЕЛЕЗНЫЙ, В.В. СЕЧЕНЫХ, Ю.В. СЕМЕНЮК, С.Н. АНЧЕРБАК (Одесская государственная академия холода), О.Н. ЦВЕТКОВ (ОАО "Всероссийский научно-исследовательский институт по переработке нефти")

  • This paper presents experimental data for the capillary constant, surface tension, density, refractive index and kinematic viscosity for commercial compressor oils MOGUL 0NF46, PlanetelfACD 100 FY, XMHA3MOJ1, Lunaria FR 32, XC 15, XC 40 in a range of temperatures from 293 K to 353 K and isobaric capacity for oils XC 15, XC 40, Planet ACD 100 FY, XMMA3MOJ1 in a range of temperatures from 288 K to 393 K. The data obtained are fitted using simple corrrelations. Based on obtained information the pseudocritical parameters of compressor oils are determined. The tables of the thermophysical properties of the compressor oils are reported. The uncertatinties of the calculated data are analysed.

    Подробнее по подписке >>


 4.  Математическое моделирование динамики тепловых процессов в системах с магнито- и электрокалорическими эффектами / Канд. техн. наук О.В. ПАХОМОВ, канд. физ. -мат. наук А.С. СТАРКОВ (Санкт-Петербургский государственный университет низкотемпературных и пищевых технологий), д-р техн. наук С.Ф. КАРМАНЕНКО, А.В. ЕСЬКОВ (Санкт-Петербургский государственный электротехнический университет "ЛЭТИ")

  • A brief description of electrocaloric (EC) effect in ferroelectric materials is given. The possibilities of cooling through electrocaloric effect without mechanical thermal switches have been analyzed. The results of computer modeling of the thermal effect of cooling in a layer structure, containing EC elements are presented.

    Подробнее по подписке >>


 5.  Герметичный компрессор на диоксиде углерода для установки экстракции растительного сырья / В.А. ПРОНИН, Д.В. ШЛЯХОВЕЦКИЙ (Санкт-Петербургский государственный университет низкотемпературных и пищевых технологий)

  • In the past years carbon dioxide has been used as a refregirant in extraction installation of transcriticalpressure in the mode of a heat pump for heating micelle up to 40...50 0C. An analysis of compressors used for compression of C02 is made and it is shown that the hermetic compressors is required for extraction plants. An oil free hermetic reciprocating compressor for CO2 on the basis of mass produced compressors, designed for R22, has been considered. It is indicated that starting of commercial production of such compressors for extraction installations will not require redesigning of compressor production.

    Подробнее по подписке >>



 6.  Исследование качества рыбы, замороженной жидким азотом методом дозирования / Г.Г. МАЖИРИНА (Калининградский государственный технический университет)

  • The title is spoken about biochemical and mechanical-chemicals characteristics of frozen fish muscular tissue, which is reflect the quality of fish. The fish was frozen by using method of dosed liquid nitrogen and fish frozen by the same method with using during period of storage modified gas-medium. As the object of investigation was used the pike perch and bream. As a result was forecast periods of storage of fish, frozen by using method of dosed liquid nitrogen and fish frozen by the same method with using during period of storage modified gas-medium. The results of investigation are reflecting the positive influence of freezing rate on quality of frozen fish.

    Подробнее по подписке >>


 7.  К вопросу о продолжительности охлаждения хлебобулочных изделий / Д-р техн. наук С.В. ФРОЛОВ, канд. техн. наук В.Б. ДАНИН (Санкт-Петербургский государственный университет низкотемпературных и пищевых технологий)

  • The process of bread cooling after baking by air stream is considered. The algorithm of process duration calculation, taking into account water evaporation from product's surface, is suggested.

    Подробнее по подписке >>


 8.  Исследование процесса вакуум-сублимационного обезвоживания пищевых продуктов при различных способах энергоподвода / Д-р техн. наук С.Т. АНТИПОВ, А.А. ВОРОНИН, А.С. КУМИЦКИЙ, В.В. ПОЙМАНОВ (Воронежская государственная технологическая академия)

  • The main directions for decrease of power intensity or foods vacuum freeze drying process are considered. The investigations of the process of vacuum- sublimating dehydration with the combined use of inert gases and microwave frequency power supply were conducted. The curves and rates of drying and the thermograms for beer yeast and plant extracts with different methods of power supply have been obtained.

    Подробнее по подписке >>


 9.  Кинетика процесса посола мяса в растворах соли и белковых гидролизаторов / Д-р техн. наук В.Е. КУЦАКОВА, А.С. ТЫНКАСОВ (Санкт-Петербургский государственный университет низкотемпературных и пищевых технологий)

  • The paper is devoted to brine salting of meat. Diffusion and osmosis models of the salting process have been analyzed. As a result there have been proposed correlations for calculating the dependence of weight loss and brine strength as a function of time. The effect of protein hydrolisate on the kinetics of salting was shown to be negligible.

    Подробнее по подписке >>



 10.  Режимы стерилизации компотов посредством пароконтактного нагрева с воздушно-водоиспарительным ротационным охлаждением / Канд. техн. наук М.Э. АХМЕДОВ, д-р техн. наук Т.А. ИСМАИЛОВ (Дагестанский государственный технический университет)

  • In the article are present the results of the research on heating of cans with the use of steam-contact heating and rotatory evaparatory cooling. The compote sterilization conditions are set up.

    Подробнее по подписке >>






Приглашаем ученых и инженеров, аспирантов и студентов, а также,
заинтересованные институты, фирмы, организации и частных лиц, принять участие в размещении
информации в интернет-газете, посвященной холодильной и близкой ей тематике.

Учредитель  и издатель сетевого СМИ: Маргарян С.М.
Адрес редакции: Россия, г. Москва, Шипиловский проезд, д.47.
Тел.: +7-916-186-57-39, e-mail: info@holodilshchik.ru

Первый выпуск первой в России интернет-газеты по холодильной и
близкой ей тематике - "Холодильщик.RU" - вышел в свет в январе 2005 г.
Руководитель проекта и Главный редактор: Санасар Маргарян
За содержание рекламных материалов редакция ответственности не несет.
При перепечатке статей, ссылки на их авторов и интернет-газету обязательны.
Разместите на своем сайте нашу кнопку... Rambler's Top100 Многоязыковая поисковая система...





Авторские права © 2005-2020 // MARGARY@N

Партнеры: